כתבה בנושא תזונה נכונה לקשישים
לתזונה נכונה כחלק מאורח חיים בריא ישנה חשיבות לאורך כל החיים, אבל בגיל השלישי עלולה להיות לה השפעה מכרעת על המצב הבריאותי. תזונה נכונה יכולה לסייע במניעת מחלות מסויימות ולהתגבר על חלקן ביתר קלות.
האוכלוסייה המבוגרת נמצאת בסיכון למחסורים תזונתיים מסיבות שונות הכוללות ירידה בתיאבון, מחלות, שימוש רב בתרופות וירידה בתפקוד. אנו נתקלים בשכיחות גבוהה בבעיות בליעה ולעיסה, חוסר שיניים ושינויים בחוש הטעם והריח, העלולים להשפיע לרעה על תאבונו של הקשיש. כמו כן, שינויים בתפקוד מערכת העיכול משפיעים על פעילותה ופוגעים בספיגת המזון.
כיוון שגוף האדם עובר שינויים רבים הקשורים להזדקנות, חשוב בגיל זה להקפיד על דיאטה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון תוך הקפדה על המזונות המכילים רכיבים חיוניים.
דגשים בתזונת קשישים:
1. גיוון במזון - כך נגדיל את הסיכוי לקבל את כל הרכיבים שהגוף זקוק להם ונשפר את המצב התזונתי.
2. שמירה על משקל גוף - ירידה לא רצויה במשקל עלולה להוות סיכון בריאותי.
3. שתייה מספקת - למים תפקיד חשוב בכל מערכות הגוף.
4. צריכת סיבים תזונתיים - לאיזון סוכרת ופעילות תקינה של מערכת העיכול. קיימים במזון בכמות גבוהה בפירות, ירקות וקטניות.
5. ויטמינים ומינרלים - על מנת למנוע חסרים תזונתיים שכיחים כמו סידן, ויטמין D, ברזל, ויטמין B12.
6. איזון מחלות קיימות - להקפיד על תזונה נכונה במחלות בהם יש מגבלות תזונתיות.
7. מרקם המזון - להתאים את המזון ליכולת הלעיסה והבליעה של הקשיש על-ידי מרקם מתאים, כך שלא יצטרך להמנע ממזונות רבים.
תפריט מאוזן כולל את כל אבות המזון:
חלבונים - חיוני לבניית רקמות ולתפקוד תקין של מערכות הגוף השונות. מזונות עשירים בחלבון הם בשר (עוף, בקר, הודו, דגים), ביצים, מוצרי חלב וקטניות (שעועית, עדשים, חומוס, סויה וכו׳).
פחמימות - תפקידן העיקרי הוא מתן אנרגיה לגוף, מזונות עשירים בפחמימות לדוגמא: אורז, תפו"א, פסטה, קוסקוס, לחם, קטניות ופירות.
שומנים - חשובים בספיגת ויטמינים (A,D,E,K), מהווים מקור נוסף של אנרגיה לגוף. ספיגת השומן בגוף יורדת עם הגיל. במזון מקורן מן החי: למשל מוצרי בשר וחלב וגם מן הצומח: שמני מאכל, אבוקדו, זיתים, טחינה.
ויטמינים, מינרלים, סיבים תזנותיים - מומלץ לאכול לפחות 5 מנות ביום של פירות וירקות.
שמירה על משקל תקין:
למשקל תקין חשיבות רבה לבריאות שלנו. עודף משקל או תת משקל הם גורם מנבא לתחלואה רבה. ירידה לא מתכוננת ולא מבוקרת במשקל גורמת לחולשה, ומהווה סיכון תזונתי ובריאותי. הדיאטנית המוסמכת יכולה לקבוע איזה מזון ייעודי לתת כדי להגן ולהקל על הקשיש, על-ידי העשרת תפריטו בפריטי מזון עשירים בקלוריות ו/או חלבון, ובמקרים אחרים תוסיף מזון רפואי מסוגים שונים, בהתאם למצבו.
לתזונה קשר משמעותי לשמירה על בריאות הקשיש ושיפור איכות החיים בגיל הזהב.
לבית האבות בית גלבוע דיאטנית קלינית מוסמכת בגריאטריה הפועלת על פי הנחיות קפדניות של משרד הבריאות. בתיאום עם הצוות הרפואי, הדיאטנית מגבשת תפריט אישי עבור כל דייר, המותאם למצבו הרפואי וטעמו האישי.
בית גלבוע
*התוכן והמידע באתר מוגשים כפי שהם וללא אחריות מכל סוג שהוא, התכנים באתר בית אבות גלבוע אינם מהווים תחליף לייעוץ/עצה רפואית/חוות דעת בכל נושא אחר. לא תהיה לגולש כל טענה/תביעה מכל סוג אל האתר beit-gilboa.co.il, בעלי המקום או כותבי התוכן, העורכים ויועצים הפעילים בכתיבת התוכן.